Kan man ”forsvinde” i Danmark?

Ved henvendelse til Politiet kan man i særtilfælde få ændret sit navn og personnummer.

Reglerne i Danmark siger, at man skal være tilmeldt folkeregistret med oplysninger om hvor man fysisk opholder sig. Hvis det ikke er en alm. adresse kan det være en båd eller en campingvogn som står på en bestemt græsplæne eller campingplads.
Hvis man i en periode ikke har en fast bopæl men opholder sig forskellige steder skal man således oplyse hvor man opholder sig mest.

Hvis en person fraflytter en lejet lejlighed og ikke melder ny adresse til folkeregistret, vil det typisk blive opdaget ved, at den nye lejer søger om boligsikring og den gamle lejer stadig står og ”generer” den nye beboer. Folkeregisteret vil herefter gøre en masse for, at finde ud af hvor personen er flyttet hen (se mere længere nede i teksten), men lykkedes dette ikke bliver folkeregisteret nødt til at registrere personen på det de kalder en ”høj vejkode”. Her vil vi som detektiver finde, at personens adresse står anført som ”Folkeregisteret 1” el. lign.

Men ellers er der også personer som kontakter folkeregistret og melder udrejse til udlandet, men forbliver i landet. Dette kræver dog at man efterfølgende har nogle meget gode forbindelser man kan gøre brug af. Man kan nemlig ikke have et arbejde for så skal man have et skattekort og det får man kun ved henvendelse til skatteforvaltningen som ikke vil udskrive det hvis man ikke er korrekt anført i folkeregisteret, desuden har man ikke noget sygesikringsbevis da man skal aflevere dette når man melder udrejse til udlandet, i hvert fald hvis man skal opholde sig i udlandet i mere end et halvt år.
Man skal også for det meste oplyse hvor man flytter hen, det er ikke nok at oplyse, at man flytter fra Danmark. Men hvis man sejler rundt på Middelhavet i 4 mdr. kan man jo ikke oplyse sin nye adresse. Her vil folkeregisteret dog bede om at få registreret en ”kontakt adresse” hos eks. forældre eller anden familie.

Hvis folkeregistret begynder at opspore en person som menes bosat i Danmark vil de typisk kontakte personens sidst kendte bopæl for at se om personen opholder sig der, herefter Postdanmark for at høre om de leverer post til personen (eks. ved omadressering fra gammel adresse til ny adresse), herefter pengeinstitut for at høre hvor de sender kontoudtogene til, herefter telefonselskabet for at høre om der er en aktiv fastnet- eller mobiltelefon (man kan gemme sig ved at købe taletidskort), herefter vil de typisk gå til familie og i sidste ende Politiet.

Desuden kan folkeregisteret registrere en person som ”forsvundet” hvis der ikke har været kontakt med personen eller livstegn i et vist stykke tid.

Tilbage

Andre relevante artikler på Netdetektiverne
Hvornår kan en forsvunden person erklæres død ?
Skiptracing - opsporing af forsvundne personer

Eksterne artikler
P1 radioprogrammet 'Agenda' bragte lørdag den 16.01.10 udsendelsen 'Forsvind! Hvis du kan?'. Hør radioprogrammet ved at klikke her.

© Alt tekst, billeder og alle lydfiler tilhører Netdetektiverne og er copyrightbeskyttet. Materialet må under ingen omstændigheder anvendes i andre sammenhæng eller under nogen form kopieres.