Folketællinger

Siden 1769 har der været foretaget folketællinger i Danmark. Heri kan man få mange værdifulde oplysninger om sine aner. De blev foretaget af folketællings - kommissærer, der var lærde personer.
I 1771 tællingen finder man meget få oplysninger, hvor kun manden i husstanden er nævnt, men det kan da give et lille spor, afhængigt af hvor meget den enkelte listefører har skrevet.
Den næste tælling blev foretaget i 1787 – 1801 hvor man nu kan få hele husstanden, samt antal ægteskaber.
Så er der et langt spring til 1834. herefter er der lavet tællinger ca. hvert 5.te år frem til 1860, og fra 1840 får vi også fødesognet med, hvilket jo er meget værdifuldt, når vi skal finde frem til hvor anerne kommer fra.
Fra 1870 foregår tællingerne hvert 10. år for hovedparten af landet.
Vil du vide mere om hvilke tællinger der findes kan du kigge på Folketællinger SA eller på dis-danmark
Før vi fik folketællinger, havde man forskellige andre tællinger, bl.a. Kopskat, Mandtal, matrikeloptælling m.m.

Vi er i Danmark heldige at have gratis adgang til folketællinger. I de fleste andre lande skal man betale for at få lov til at foretage søgninger i deres databaser.
Online kan du finde Folketællinger på http://DDD.DDA.DK, eller du kan hente dem for selv at tyde på www.arkivalieronline.dk under folketællinger.

Derudover kan man hente oplysninger af forskellige optællinger på andre hjemmesider se liste ved hjælp af Digitale kilder dis-danmark.dk/digitalekilder/search/default.asp

Jeg vil dog råde til at man sikrer sig at oplysningerne man finder er rigtige ved selv at se den originale kilde, og samtidig må man også tage i betragtning, at ikke alle dengang var lige gode til at stave og skrive, så man skal være meget kreativ i sin måde at søge på. Jeg har et eksempel på Enevold, som kaldes Evenold, Envold, Enoch eller hvor Mortensen bliver til Morteren og hvor Petra bliver til Peter, hvilket jo ikke gør tingene nemmere.

Der er for nogle områder tale om folketællinger som er gået tabt dis-danmark

Folketællingerne kan også ses på landsarkiverne indtil 1890., vil man se de nyere tællinger skal man på Rigsarkivet, hvor de originale kilder findes i papirform, Nogle af dem skal der specielt tilladelse til at se, denne skal søges hos Rigsarkivet. Det tager ca. 3 uger inder man får svar.

Tilbage

© Alt tekst, billeder og alle lydfiler tilhører Netdetektiverne og er copyrightbeskyttet. Materialet må under ingen omstændigheder anvendes i andre sammenhæng eller under nogen form kopieres.